уторак, 17. јун 2014.

Spasavanje gospodina Benksa - režija: Džon Li Henkok (2013)




 Kada se neki reditelj uhvati pravljenja filma u kojem su glavni likovi stvarne ličnosti, koje su na neki način obeležile jedan delić epohe, prvo šta pogledam je napravljeni izbor glumaca. Džon Li Henkok mi je kao reditelj ostao u sećanju po jednom, prilično idiotskom filmu sa SandromBulok, i sigurno mu ne bih ponovo dao šansu da u njegovom novom filmu ne igraju Ema Tompson i Tom Henks. Kombinacija iz snova, pogotovu kada se tematski obrađuje odnos Volta Diznija, čiji je lik maestralno izneo Tom Henks, i spisateljice P.L.Travers, autorke romana Meri Popins, koju je autentično britanski odigrala moja najdraža glumica Ujedinjenog Kraljevstva. Ema Tompson je uz Džudi Denč glumica čije glumačke bravure retko kada preskačem, pa makar i ti filmovi bili užasni. Mogu tek da zamislim kakav bi doživljaj bio videti je u nekom londonskom teatru. Slušajući je kako govori engleski jezik, uvek imam utisak da su joj naklonjeni duhovi Lorensa Olivijea, Džona Gilguda, Olivera Rida, a iznad svega velikog Šekspira, i svi zajedno je čuvaju od šmire i nesmotrenih koraka. 


Spasavajući gospodina Benksa je jedna topla melodrama sa elementima komedije, koju bi bez premišljanja trebalo odgledati, jer je sigurno jedan od najboljih mejnstrim filmova koji su distribuirani ove godina. Kao prvo, upoznaćete se sa P.L. Travers i njenim životom, a sve ostalo što iz same priče sledi pružiće vam jedno lepo filmsko putovanje koje bi trebalo da podelite sa ostatkom porodice. Priča je usredsređena na život književnice, njenu namćorastu prirodu, detinjstvo u Kvinslendu, u Australiji, pregovore sa Voltom Diznijem i snimanje filma Meri Popins tokom 1961. godine. Flešbekovi vode do njenog detinjstva, odnosa sa ocem kojeg je obožavala (Kolin Farel), patnje koja se provlačila kroz njezin porodični život, kao i svet u kojem se nalazio pelcer svega onoga što se kasnije uobličilo u njenom najpoznatijem delu. Po atmosferi, ovaj film će vas podsetiti na Foresterov U potrazi za nedođijom u kojem je Džoni Dep igrao pisca koji je stvorio Petra Pana, ali po mom mišljenju Spasavanje gospodina Benksa je daleko bolji film. Tom Henks je Volta Diznija prikazao kao šarmantnog čoveka koji nekako uspeva da izađe na kraj sa namćorastom spisateljicom prilikom borbe za kupovinu autorskih prava. Nekoliko ključnih scena, u kojima njih dvoje razgovaraju, a koje su bitne za razumevanje njihovog senzibiliteta i upoznavanje sa njima kao stvarnim ličnostima, maestralno su prikazane i kod gledaoca će sigurno pokrenuti dirljivu emociju koje se neće stideti.
Pored sjajnih performansa glavnih glumaca u filmu igraju i Pol Đijamati, Kolin Farel, Rut Vilson, Rejčel Grifits. 

7 коментара:

  1. Lep prikaz filma koji me čeka već neko vreme jer mi se nešto nije dalo da ga odgledam. :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Moj glas ipak ide za "Nedođiju", u "Benksu" ima previše klišea čak i za moj ukus :)
    Što ne znači da ga ne vredi pogledati, nasuprot.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ok Bojša. Ako budem uskoro ponovo pogledao "Nedođiju", reći ću ti još jednom da li sam promenio mišljenje. Za sada je "Benks" korak ispred. :)

      Избриши
  3. Sjajan prikaz, i sjajan film. Neko vreme posle gledanja filma sam sa ćerkom slušala '' Let's go fly a kite'', uživajući:)

    ОдговориИзбриши
  4. Nije taj par jedini koji se pokazao kreativnim! Poznajem bar jos jedan! :)

    ОдговориИзбриши