недеља, 29. јун 2014.

RUSH - režija: Ron Hauard (2013)




Film Rush je sportska/biografska drama koja govori o rivalstvu Nikija Laude i Džejmsa Hanta, dvojice najvećih vozača Formule 1 iz sedamdesetih godina prošlog veka. Pod “dirigentskom“ palicom Rona Hauarda, jednog pristojnog holivudskog reditelja  i glumca, Rush je ispao sasvim korektan bioskopski film, koji verno prikazuje epohu i specifičan odnos dvojice gorostasa. 


Glavne uloge tumače Kris Hemsvurt (Džejms Hant) i Daniel Brul (Niki Lauda), koji su za potpisnika ovih redova skroz nova imena, što ništa ne znači, ali može se reći da su dobro obavili svoj glumački zadatak. Iako je reditelj posebno insistirao na Hantovoj plejboj crti, koja je na momente bila dosadnjikava i klišeizirana, jer više je ličio na parče mesa iz serije Sex i grad nego na stvarnog Džejmsa Hanta, ipak je Kris Hemsvurt sa sve onom groznom frizurom uspeo da probudi simpatiju kod gledaoca, jer je u svom psihološkom sklopu nosio duh jebivetra i bonvivana. Niki Lauda je kao ličnost previše germanski naštelovan, tako da između njega i Hanta, radije birate Hanta za “drugara“. Lauda je strejter, uvek proračunat, dostojanstven i hladan. Prosto je neverovatno da je takav, kakav jeste, uspeo da osvoji ženu kakva je bila Marlena Lauda, a koju je u ovom filmu odigrala prelepa glumica Aleksandra Maria Lara. 


Kako je u filmskim prikazima nepristojno spojlerisati i prepričavati tok radnje, ja ću se ovde zaustaviti, iako je, moram priznati, ovakve filmove teško i glupo prepričavati. Nema se tu šta prepričati. U ovakvim pričama bitni su likovi, jer je radnja svima poznata, i ista se odigrava na pistama Formule 1. U svakom slučaju ovo je jedan solidan film koji bi trebalo pogledati, pogotovu ako volite biografske priče slavnih ličnosti i mitove koji su stvoreni o njihovom odnosu sa pojedinim savremenicima ili rivalima. 

1 коментар:

  1. Анониман30. јун 2014. 15:47

    Film nije loš, ali mu ipak fali dosta toga. Taj Ron Hauard je režirao Čauru i to mu je najbolji film. Lepo si primetio da je pristojan reditelj. To znači da je daleko od genija.

    ОдговориИзбриши