недеља, 29. јул 2012.

Za bolji svet i bolje ljude


Ne mogu da se ne rastužim kada pogledam naslovne strane naših dnevnih novina. Niže nego ljudski, kako je rekao Srđan Đile Marković. Sve je otišlo u qrac. Političari, ta goveda neopevana, i dalje su glavne zvezde. Pljačakaju nas i truju svojim mediokritetskim egzistencijama, odsustvom stila i đilkoškim njuškama.  Ostatak sveta sjebava recesija, dok se kod nas odomaćila odavno. Neki zli moćnici i dalje pale vatru po kriznim područjima širom planete. Korumpirani intelektualci ćute, dok običan svet guta gomilu govana. Kapitalizam je posle pada berlinskog zida počeo da jede samog sebe. Svaki vid pobune i otpora je lažan i kontrolisan. Iggy Pop je pravilno zaključio da je Big Brother sišao među nas, igra sa nama i smeje nam se iza leđa.
I pored svih sranja kojima smo okruženi, koja smo preživeli i koja preživljavamo, moram priznati da još uvek nisam izgubio veru u ljudska bića. Još uvek verujem da će kreativne i imaginativne snage ponovo pokrenuti svet. Ne verujem da ćemo svi završiti kao u Dikovom Bladerunneru i umreti u pustoši Pobesnelog Maxa. Postoji jedna mračna scena iz Finčerovog filma Sedam gde Morgan Frimen citira Hemingveja i kaže (parafraziram): “Svet je grozno mesto za život, ali se za njega vredi boriti.” Slažem se sa Ernestom, pogotovo kada pogledam ovako dobar spot, sa ovako sjajnom pesmom. Zaključajte cinizam na nekoliko minuta i zapevajte. Stand By Me za bolji svet i bolje ljude!

4 коментара:


  1. Probij zakljucana vrata,
    skini okove sa vrata,
    shvati to ko ispit vere
    i okreni propelere,
    barem probaj,
    stvarno nemas sta da izgubis
    na ivici, dok klizis.

    Kraj je zimskog sna...


    http://www.youtube.com/watch?v=ll4muiZ_yrU

    P.S.
    Pogledaj i spot, super je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vrabac...ljudino! Pomislio sam da si se preselio na neku planinu daleko od sveta gde na miru možeš osvajati vrhove. Hoću reći, dugo te nema. Pogledaću spot. Pozdravi ukućane :)

      Избриши
  2. Mnogo toga se urotilo da čoveka pretvori u mizantropa i cinika i samo najviši stepen pobune po Bergmanu, ljubav, tu nešto može da popravi.
    Malo idealizma nam ne bi škodilo.

    http://youtu.be/cUiEAVjmnTU

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se :) Trudim se da razumem ljude i njihove porive. S obzirom da radim posao koji uključuje ljude, dosta toga sam empirijskim putem utvrdio. Neko tako posmatra i mene i tebe. Ni po čemu se ne razlikujemo. Opet, ne možemo jedni bez drugih. Suštinski ja volim ljude, ali sam isto tako mizantrop i hejter u afektu. Brzo se ohladim i često mi bude bedak što sam ispoljio hejt. Inače, nisam znao da je Bergman ljubav smatrao najvišim stepenom pobune. To je lepo rečeno.

      Избриши