понедељак, 28. март 2011.

The Sunset Limited - Tommy Lee Jones (2011)


“The Sunset Limited” je TV film koji je snimljen prema priči Cormaca McCarthya, a koji je, bez sumnje, trenutno jedan od najvećih živih američkih pisaca (The Road, No Country for Old Men, Blood Meridian). Ako uzmemo u obzir činjenicu da je McCarthy takođe i potpisnik scenarija ovog HBO projekta, onda nemamo valjanih argumenata za zaobilaženje navedenog TV filma. Za to postoji više razloga, i nije u pitanju samo Cormac McCarthy.

“The Sunset Limited” nije običan film. Čak nije ni pravi film (snimljen je isključivo za TV). Kamerna atmosfera ukazuje da bi navedeno delo, bez problema, moglo funkcionisati i kao pozorišna predstava, ali u navedenom slučaju, sve što ima veze sa estetskom stranom ovog remek dela, suštinski nije bitno, jer je njegov glavni adut tema kojom se bavi, kao i glumačka magija dvojice proverenih asova. Glavne uloge tumače Samuel L. Jackson (prostodušni crnac –ex grešnik- koji je otkrio Boga) i Tommy Lee Jones (razočarani intelektualac – ateista koji jedini izlaz vidi u samoubistvu). Radnja filma je smeštena u raspadnutom stanu velegradskog predgrađa u kojem protagonisti razmenjuju dve životne filozofije, a sve to pošto je Samuel sprečio Tommya da okonča svoj život kao Ana Karenjina. Ostatak je pravoverni rokenrol. Duboka filozofska priča koja iznova otvara večitu dilemu o kojoj se malo priča, a više ćuti. Dilemu koju je civilizacija odbacila, ali kojoj se misleći ljudi uvek vraćaju, jer im civilizacijski progres nije dao alternativu. Intelektualac (Tommy Lee Jones) se sve vreme pita, ono što se pitao i Teodor Adorno – (parafraziram) “imaju li umetnost i sve druge civilizacijske vrednosti smisla posle Holokausta?”. Vernik (Samuel L. Jackson) pokušava da mu objasni da sve što se dešava ima neki smisao, samo treba osluškivati.


Njih dvojica su zapravo protagonisti neke izgubljene pesme Johnnya Casha ili Grama Parsonsa, u kojoj je došlo do sudara emocije i intelekta, srca i mozga, duše i uma. O njihovom odnosu i pokušaju da se razumeju ispletena je jedna pametna priča koja postavlja pitanja, i što je jako bitno, ne nudi dogmatske odgovore. Odgovore ćete tražiti sami. Možda ih nađete? Probajte Trablmejkeri!

(Tekst je izvorno obljavljen na Trablmejkeru)



Нема коментара:

Постави коментар