понедељак, 20. април 2009.

FILM NOIR - LIČNI IZBOR

Mračne ulice, fatalne žene, spletke dovedene do paroksizma, gubitak pamćenja i identiteta;požuda, zločin, gradski lavirint, prevare, prljave laži - sve te teme koje se neprestano obnavljaju i vraćaju, označavaju žanr-subžanr poznat pod nazivom 'film noir'. Film noir veoma je teško definisati kao žanr, iako se on neprestano obnavlja i pojavljuje u različitim varijantama od 1940-tih prošlog veka pa sve do naših dana. Nastao je na temeljima pulp krimi romana čiji su najznačajniji predstavnici Rejmond Čendler, Miki Spilejn, Dešajel Hemet, Džejms Elroj...

Ovo je moj izbor (obavezna lektira)

1. BELO USIJANJE - Raul Volš



Apsolutno remek delo iz 1949.godine sa legendarnim Džejms Kegnijem. Film koji je izvršio znatan uticaj na mnoge savremene filmske autore tvrde žanrovske provenijencije.

2.VELIKI SAN - Hauard Hoks



Rađen po romanu Rejmonda Čendlera. Potpisao ga je Hauard Hoks. Scenario napisao Viljem Fokner. Hemfri Bogart kao usamljeni privatni detektiv Filip Marlou sa camel cigaretom u ustima i ciničnim otklonom prema svetu. Šta hoćete više od toga!?

3.POLJUBAC SMRTI - Robert Oldrić



Snimljen po romanu Mikija Spilejna, Oldričev klasik iz 1955.godine, danas ima kultni status među mnogim poštovaocima krimi noir žanra.

4.NOĆ LOVCA - Čarls Loton



Ovo nije klasičan noir film ali u svojoj suštini on to jeste. Naime, pored noir zapleta, film je začinjen melodramskom poetikom i arhetipskim elementima "bajke". Rober Mičam je napravio jednu od najboljih uloga u svojoj karijeri, dok su epizodne uloge Lilijen Giš i Šeli Vinters za pamćenje.

5. BULEVAR SUMRAKA - Bili Vajlder



Netipični Noir klasik koji je zabeležen kao jedan od najkontroverznijih holivudskih filmova tog perioda. Ako uzmemo u obzir činjenicu da ga je režirao genijalni Bili Vajlder, onda nas ne treba čuditi što se i dan danas mnogi pozivaju na ovaj film u svojim filmskim rukopisima (vidi pod Bulevar zvezda - Dejvid Linč i Američka lepota - Sem Mendes).

6.DODIR ZLA - Orson Vels



Uvek se setim Altmanovog "Igrača" u kojem na početku filma Tim Robins priča o tome kako se danas u Holivudu ne snimaju filmovi poput Velsovog "Dodira zla", i da pogotovu nema takvih kadrova kakav je prvi kadar u tom filmu koji traje nekih petnaestak minuta (od postavljanja bombe na automobil, do eksplozije). Posle nekoliko godina sam proverio Altmanovu teoriju i uverio se da je bio u pravu. Ovaj film je inspirisao i Tom Rasela da napiše jednu od svojih najlepših pesama.

7.ZBOGOM LEPOJKO - Dik Ričards



Nezaobilazni Rejmond Čendler i detektiv Marlou, samo što je ovog puta Bogarta dostojno zamenio Robert Mičam.

8.KINESKA ČETVRT - Roman Polanski



Priča je smeštena u L.A tridesetih godina i inspirisana je istorijskim sukobima oko prava na zemlju i vodu koja su besnela u Kaliforniji početkom dvadesetog veka. Džek Nikolson kao privatni detektiv. Društvo mu pravi Fej Danavej, dok je sjajnu epizodnu ulogu odigrao i reditelj Džon Hjuston.

9.ANĐELOVO SRCE - Alan Parker



Ovo je najbolja moguća mešavina noira i horora koja je ikada snimljena. Remek delo za sva vremena. Jedno od najuzbudljivijih bioskopskih iskustava iz osamdesetih (tada su bisokopi još uvek bili živi). Potraga privatnog detektiva Harija Ejndžela, kojeg unajmljuje čovek po imenu Luj Sajfer, kako bi pronašao čoveka sa kojim Luj Sajfer (Lucifer) ima nerasčišćene račune. Potraga ga odvodi u mračni svet satanističkog kulta i vudu magije.

10.POVERLJIVO IZ LA - Kertis Henson




Film je snimljen po romanu Džejmsa Elroja i devedesetih je bio pravo osveženje. Pored fantastične glumačke ekipe (Rasel Krou, Kevin Spejsi, Kim Bejsinger, Džejm Kromvel, Deni De Vito) film je ponudio Holivudu matricu u kojem smeru bi trebalo da se kreće. Nažalost, iz današnje perspektive, izgleda da je ovaj film bio samo jedan incident.

5 коментара:

  1. Jedini noir koji se pojavio posle "L.A. Confidential", a koji mi je privukao pažnju je Crossroads. Iako na prvi pogled ne deluje baš privlačno, taj film sadrži sve elemente dobrog noir-a.

    ОдговориИзбриши
  2. Одлична листа. Мада, морам рећи, нисам погледао три или четири од набројаних наслова. Евентуално бих додао "Double Indemnity", који је, заправо, био један од првих ноар филмова које сам погледао, и коме дугујем своју садашњу љубав према њима.

    Од новијих, шта ја знам - мени је "Brick" био сасвим океј. Није типичан за жанр, али је интересантан жаргон уткан у сценарио.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicna lista. Gledao 9 od 10. Mala zamerka sto nema nijednog HIckokovog noir filma (Stranci u vozu, Ozloglasena,,,), Kjubrikog Killing-a i naravno Double Indemnity koji je moj po meni najbolji film zanra.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna lista. Nisam sve gledao, od ovog sto jesam, super izbor!

    ОдговориИзбриши
  5. Hickok definitivno nedostaje! Od ovih gore izdvajam "Dodir Zla" Velsov.

    ОдговориИзбриши